Høj udskiftning i personalet, dårlige lønninger og lav trivsel. Man har længe talt om sygeplejerskernes ringe arbejdsmiljø og hvor svært, det er for regionerne at fastholde deres personale. Men på et særligt hospital i Region Midtjylland har man gjort en indsats og formået at knække kurverne, viser regionens nye personaleredegørelse.
Mette Ringtved er sygeplejefaglig direktør. Foto: Regionshospitalet Horsens
Af Camilla Schøler Fast og Marie Kondrup Juul
Over de seneste år har Regionshospitalet Horsens på flere parametre været det hospital i Region Midtjylland, der har ligget dårligst i statistikkerne. Men som følge af flere initiativer, ser udviklingen nu ud til at vende.
“Det er svært at finde et job, der er mere meningsfyldt end at være sygeplejerske,” siger Mette Ringtved, som er sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens i Region Midtjylland.
Netop at give sygeplejerskerne mening i deres arbejdsliv og sørge for, at der er tid til kerneopgaven, er noget af det, hospitalet har arbejdet med.
Hospitalets indsatser har vist sig at virke, for i den årlige personaleopgørelse fra Region Midtjylland, som netop er kommet ud for 2023, har Regionshospitalet Horsens formået at knække flere af kurverne i en positiv retning.
Det gælder blandt andet, når man kigger på personaleomsætningen, som er et udtryk for, hvor godt hospitalerne formår at fastholde sygeplejerskerne i deres job. For Regionshospitalet Horsens ligger den på det laveste, den har gjort i en række år, og det betyder, at sygeplejerskerne i højere grad har lyst til at blive.
Når man spørger Mette Ringtved, hvordan hospitalsledelsen har arbejdet sig hen imod en lavere personaleomsætning, nævnes sygeplejerskernes lønninger som ét af tiltagene. Personaleopgørelsen viser dertil, at Regionshospitalet Horsens er det hospital i regionen, hvor de ansattes nettoløn generelt er steget mest, med en stigning på 3,1% fra 2022 til 2023.
En varm velkomst
På Regionshospitalet Horsens kan man blandt andet se, at antallet af de såkaldte eksterne afgange er faldende. Det vil sige, at færre sygeplejersker forlader deres stilling i regionen.
Liselotte Svane Pedersen er fællestillidsrepræsentant på Regionshospitalet Horsens, og har kendskab til det generelle arbejdsmiljø på hospitalet. Hun kan nikke genkendende til, at arbejdsmiljøet er blevet bedre. Dertil nævner hun, at hun som fællestillidsrepræsentant ikke får nær så mange henvendelser fra de ansatte omkring arbejdsmiljøet, som hun førhen har oplevet.
“Vi har et arbejdsmiljø, hvor man som medarbejder tør betro sig til sin leder uden at være bange for at blive fyret, og man kan trygt gå til sine kollegaer med udfordringer,” siger Liselotte Svane Pedersen.
Men hvordan er hospitalet kommet i mål med de gode tal? Liselotte Svane Pedersen peger blandt andet på det nyetablerede onboarding-program, som hun mener er en af årsagerne til den nylige fremgang.
“Programmet er for det nyansatte personale, hvor man arbejder med at fastholde dem. Det gør, at de føler sig mere anerkendte og velkomne. Derudover taler vi om, hvem de er som hele mennesker – også udover deres faglighed. De får blandt andet potentialesamtaler, hvor man snakker om, hvad de har af potentiale på afdelingen,” fortæller Liselotte Svane Pedersen.
Et andet initativ, hun nævner, er den såkaldte tremeterregel. Det handler om, at alt, der er inden for en medarbejders tre meters rækkevidde, skal han eller hun tage sig af. Det kan være alt fra et spildt glas vand, til en patient, der taler i en dårlig tone til en kollega.
Netop at kigge på det hele menneske, peger Mette Ringtved også på som en af årsagerne til den højere trivsel.
“En del af vores strategi hedder ‘mere menneske’. Det handler om, at man tager hensyn til, at det er et helt menneske, der møder ind på arbejdspladsen. Vi har hospitalskor, løbeklubber og andet socialt, så man både afhierarkiserer og har fokus på mere end kun det faglige,” siger Mette Ringtved.
Stadig intet glansbillede
Regionshospitalet Horsens har fokus på det gode arbejdsmiljø og at forbedre vilkårene for deres sygeplejersker. Dog kan man ikke lukke øjnene for, at sundhedssektoren, sammenlignet med andre sektorer, stadig er hårdt ramt på flere parametre. Det gælder blandt andet, når det kommer til antallet af sygedage, hvor sygeplejersker i Region Midtjylland gennemsnitligt er sygemeldt 15 dage om året, sammenlignet med hele landet, hvor den gennemsnitlige ansatte har 11 sygedage.
Selvom flere af punkterne for Regionshospitalet Horsens er blevet forbedret, har hospitalet stadig det højeste antal sygedage ud af hospitaler i Region Midtjylland. Det er altså sammenlignet med hospitalets egne tal fra de forrige år, at kurvene er knækket. Horsens ligger stadig i bunden i flere af statistikkerne, når man sammenligner med de øvrige hospitaler i regionen.
“Vi arbejder hele tiden med at være en attraktiv arbejdsplads på både det sociale, fagligheden og dét, at være et helt menneske, når man tager på arbejde. Vi er ikke i mål, og det tror jeg aldrig, vi kommer, for man skal hele tiden kunne tilpasse sig de nye forventninger, der kommer,” siger Mette Ringtved.
Be First to Comment